Ugrás a fő tartalomra

Almás-mandulás máktorta,vanília krémmel avagy mákos guba újragondolva






Hozzávalók:

A tésztához:

12 dkg darált mák
2 ek. aprított mandula + (1 ek. a tetejére,díszítésnek)
2 db tojás (M-es méret)
1 db citrom reszelt héja + 1/2 citrom kifacsart leve
2 db nagyobb alma
1 mk. fahéj
1 tk. sütőpor
2 ek. eritrit

Vaníliás krém:

500 ml tej (én laktózmentes tejet használtam) + 2 dl tej
2 ek. vanília aroma
2 tojássárgája
2x20 g zselatin
édesítőszer ízlés szerint

A tetejére: 3 dkg cukormentes csokoládé  és egy kis kókuszzsír felolvasztva


Elkészítés:

Az almát megtisztítom és lereszelem,a mákot ledarálom.

Ezután a 2 tojást habosra keverem az eritrittel majd beleteszem az összes hozzávalót és jól elkeverem.

Fogok egy 23 cm átmérőjű tortaformát,kibélelem sütőpapírral és vékonyan kókuszzsírral kikenem.

Beleöntöm a tésztát és előmelegített sütőben 180°-on, 30 perc alatt készre sütöm.

Amikor elkészült a tészta,leszedem róla a sütőpapírt és visszarakom a formába,úgy hagyom kihűlni.

Amíg hűl a tészta,elkészítem a krémet a következőképpen:

A tejet,a tojások sárgájával a vaníliával és az édesítőszerrel felfőzőm majd hagyom kihűlni.

1 dl tejet felfőzök 20 g zselatinnal és ezt is hagyom hűlni.

Amikor kihűlt a krém és a zselatin összeöntöm őket és hűtőbe rakom addig míg meg nem dermed annyira hogy a torta tetejére lehessen önteni.
(A másik adag (1 dl) tej és zselatin (20g) azért írtam oda,hogy ha esetleg valaki azt szeretné hogy tele legyen a forma,vagy esetleg nem elég sima a vaníliás krém,egy újabb adag zselatint önthet a tetejére így tele lesz a forma és korrigálni lehet az esetleges szépséghibát)!

Mikor teljesen megdermedt a zselatin,levesszük a tortakarikát és egy kis csokoládéval,mandulával lehet díszíteni a tetejét.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gofri torta csokoládé pudinggal,cukormentes mogyorókrémmel és pirított dióval a tetején! / Csökkentett szénhidrát,gluténmentes,cukormentes/

Hozzávalók :  /Én 4x-es adagot készítettem,így lett egy 22 cm átmérőjű tortám./ A gofri receptje Szafi blogján található,itt lesz a link : https://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2017/05/paleo-szenhidratcsokkentett-gofri.html 75 g Szafi reform palacsinta lisztkeverék 2 db tojás egy csipet só egy csipet szódabikarbóna 2 ek. tej fél citrom reszelt héja 8 g kókuszolaj A töltelékhez: 1 csomag Szafi reform csokoládés puding 4 dl tej 1 tk. vaníliás eritrit édesítőszer ízlés szerint A tetejére : 1 nagy evőkanál cukormentes mogyorókrém és 2 ek. pirított dió Elkészítés: 1. A tészta folyékony és száraz hozzávalóit külön kikeverjük,majd összeöntjük,robotgéppel csomómentesre keverjük és hagyjuk állni 5 percig. 2. Kókuszolajjal kikent gofri sütőben kisütjük a tésztát /nekem 11 db lett/. 3. A pudingot sűrűre főzzük és hagyjuk teljesen kihűlni. 4. Ezután egy tortaformában rétegezzük a gofrit és a kihűlt csokoládé pudingot,majd a tetejét megkenjü

Szilvalekváros derelye! /Szénhidrátcsökkentett,cukormentes,gluténmentes,burgonyamentes,paleo/

Hozzávalók: ( A recept 1 adaghoz van,én dupla adagot készítettem így lett 32 db) 100 g Szafi reform szénhidrát-csökkentett gl. mentes galuska lisztkeverék 2 db tojás 1 db tojássárgája 25 g víz 2 g só Tölteléknek: cukormentes házi szilvalekvár ! A derelyét darált dióban hempergettem meg! Elkészítése: 1. A folyékony hozzávalókat egy tálba kimérem és villával összekeverem. 2. Kimérem a lisztet,beleöntöm az összekevert folyékony hozzávalókat és gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát, majd 5 percig pihentetem. 3. Lisztezett felületen kinyújtom a tésztát és egy pohár segítségével kiszaggatom. 4. Mindegyik körnek a közepére rakok egy kis szilvalekvárt,majd ketté hajtom és a végét villával lenyomkodom. 5. Bő,sós,forrásban lévő vízben kifőzöm a derelyéket. /Miután feljöttek a víz tetejére kb. 5-6 percig főztem még!/ 6. A diót ledarálom, keverek bele ízlés szerint édesítőszert (jobb a por vagy a kristályos állagú) és megforgatom benne a derel

Húsvéti tál!

Hozzávalók: A töltött tojáshoz "csibékhez" és sonkatekercshez: 8 db tojás 10 dkg vékonyra szelt gépsonka 1 tk. mustár 4. ek tejföl só,bors,pirospaprika ízlés szerint A tálra került még : füstölt házi kolbász füstölt sonka saláta paradicsom kaliforniai paprika Elkészítése: 1. A tojásokat keményre főzöm,majd hideg vízben hagyom kihűlni. 2. A megpucolt tojások tetejét levágom (ezek lesznek a kalapok), a sárgáját egy kiskanál segítségével egy tálba kiszedem. (Én 5 db tojást csináltam így meg!) 3. A tojássárgájához és a maradék 3 db főtt tojáshoz, hozzáadom a mustárt,tejfölt és a fűszereket majd botmixer segítségével pürésítem! 4. Ezt a fűszeres tojáskrémet töltöm vissza a tojásokba, /púposan/ és ezután ráteszem a kalapokat. 5. Egész borsból szemeket,kaliforniai paprikából pedig kicsi háromszögeket vágtam,ebből lett a csibe csőre. 6. A maradék fűszeres tojáskrémet,beletöltöm a gépsonkába és feltekerem,ezután feldíszítem a tálat a többi hozzávalóv