A tésztához:
12 dkg darált mák
2 ek. aprított mandula + (1 ek. a tetejére,díszítésnek)
2 db tojás (M-es méret)
1 db citrom reszelt héja + 1/2 citrom kifacsart leve
2 db nagyobb alma
1 mk. fahéj
1 tk. sütőpor
2 ek. eritrit
Vaníliás krém:
500 ml tej (én laktózmentes tejet használtam) + 2 dl tej
2 ek. vanília aroma
2 tojássárgája
2x20 g zselatin
édesítőszer ízlés szerint
A tetejére: 3 dkg cukormentes csokoládé és egy kis kókuszzsír felolvasztva
Elkészítés:
Az almát megtisztítom és lereszelem,a mákot ledarálom.
Ezután a 2 tojást habosra keverem az eritrittel majd beleteszem az összes hozzávalót és jól elkeverem.
Fogok egy 23 cm átmérőjű tortaformát,kibélelem sütőpapírral és vékonyan kókuszzsírral kikenem.
Beleöntöm a tésztát és előmelegített sütőben 180°-on, 30 perc alatt készre sütöm.
Amikor elkészült a tészta,leszedem róla a sütőpapírt és visszarakom a formába,úgy hagyom kihűlni.
Amíg hűl a tészta,elkészítem a krémet a következőképpen:
A tejet,a tojások sárgájával a vaníliával és az édesítőszerrel felfőzőm majd hagyom kihűlni.
1 dl tejet felfőzök 20 g zselatinnal és ezt is hagyom hűlni.
Amikor kihűlt a krém és a zselatin összeöntöm őket és hűtőbe rakom addig míg meg nem dermed annyira hogy a torta tetejére lehessen önteni.
(A másik adag (1 dl) tej és zselatin (20g) azért írtam oda,hogy ha esetleg valaki azt szeretné hogy tele legyen a forma,vagy esetleg nem elég sima a vaníliás krém,egy újabb adag zselatint önthet a tetejére így tele lesz a forma és korrigálni lehet az esetleges szépséghibát)!
Mikor teljesen megdermedt a zselatin,levesszük a tortakarikát és egy kis csokoládéval,mandulával lehet díszíteni a tetejét.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése