Ugrás a fő tartalomra

Almás-mandulás máktorta,vanília krémmel avagy mákos guba újragondolva






Hozzávalók:

A tésztához:

12 dkg darált mák
2 ek. aprított mandula + (1 ek. a tetejére,díszítésnek)
2 db tojás (M-es méret)
1 db citrom reszelt héja + 1/2 citrom kifacsart leve
2 db nagyobb alma
1 mk. fahéj
1 tk. sütőpor
2 ek. eritrit

Vaníliás krém:

500 ml tej (én laktózmentes tejet használtam) + 2 dl tej
2 ek. vanília aroma
2 tojássárgája
2x20 g zselatin
édesítőszer ízlés szerint

A tetejére: 3 dkg cukormentes csokoládé  és egy kis kókuszzsír felolvasztva


Elkészítés:

Az almát megtisztítom és lereszelem,a mákot ledarálom.

Ezután a 2 tojást habosra keverem az eritrittel majd beleteszem az összes hozzávalót és jól elkeverem.

Fogok egy 23 cm átmérőjű tortaformát,kibélelem sütőpapírral és vékonyan kókuszzsírral kikenem.

Beleöntöm a tésztát és előmelegített sütőben 180°-on, 30 perc alatt készre sütöm.

Amikor elkészült a tészta,leszedem róla a sütőpapírt és visszarakom a formába,úgy hagyom kihűlni.

Amíg hűl a tészta,elkészítem a krémet a következőképpen:

A tejet,a tojások sárgájával a vaníliával és az édesítőszerrel felfőzőm majd hagyom kihűlni.

1 dl tejet felfőzök 20 g zselatinnal és ezt is hagyom hűlni.

Amikor kihűlt a krém és a zselatin összeöntöm őket és hűtőbe rakom addig míg meg nem dermed annyira hogy a torta tetejére lehessen önteni.
(A másik adag (1 dl) tej és zselatin (20g) azért írtam oda,hogy ha esetleg valaki azt szeretné hogy tele legyen a forma,vagy esetleg nem elég sima a vaníliás krém,egy újabb adag zselatint önthet a tetejére így tele lesz a forma és korrigálni lehet az esetleges szépséghibát)!

Mikor teljesen megdermedt a zselatin,levesszük a tortakarikát és egy kis csokoládéval,mandulával lehet díszíteni a tetejét.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gofri torta csokoládé pudinggal,cukormentes mogyorókrémmel és pirított dióval a tetején! / Csökkentett szénhidrát,gluténmentes,cukormentes/

Hozzávalók :  /Én 4x-es adagot készítettem,így lett egy 22 cm átmérőjű tortám./ A gofri receptje Szafi blogján található,itt lesz a link : https://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2017/05/paleo-szenhidratcsokkentett-gofri.html 75 g Szafi reform palacsinta lisztkeverék 2 db tojás egy csipet só egy csipet szódabikarbóna 2 ek. tej fél citrom reszelt héja 8 g kókuszolaj A töltelékhez: 1 csomag Szafi reform csokoládés puding 4 dl tej 1 tk. vaníliás eritrit édesítőszer ízlés szerint A tetejére : 1 nagy evőkanál cukormentes mogyorókrém és 2 ek. pirított dió Elkészítés: 1. A tészta folyékony és száraz hozzávalóit külön kikeverjük,majd összeöntjük,robotgéppel csomómentesre keverjük és hagyjuk állni 5 percig. 2. Kókuszolajjal kikent gofri sütőben kisütjük a tésztát /nekem 11 db lett/. 3. A pudingot sűrűre főzzük és hagyjuk teljesen kihűlni. 4. Ezután egy tortaformában rétegezzük a gofrit és a kihűlt csokoládé pudingot,majd a tetejét megk...

Darált húsos pite,teljes kiőrlésű és zablisztből készítve!

Hozzávalók: 10 dkg apró szemű zabpehely ledarálva 10 dkg teljes kiőrlésű liszt 2 db tojás kb. 1 dl tej só,bors ízlés szerint A töltelékhez: 1 kg darált hús 4 ek. tejföl 1 tojás 1 tk. kókuszzsír só bors pirospaprika majoránna A kenéshez: 1 tojássárgája Elkészítése: 1. A tésztához a hozzávalókat egy tálba öntjük és összegyúrjuk,majd hűtőbe rakjuk pihenni (kb. 15 percre). 2. A husit a kókuszzsíron lepirítjuk,majd ízlés szerint fűszerezzük és készre pároljuk. 3. A tésztát kivesszük a hűtőből,kétfelé osztjuk, és az egyik felét kinyújtjuk majd kókuszzsírral kikent pite formába rakjuk,villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben félig megsütjük. 4. Mikor már kicsit hűltebb a hús,hozzákeverjük a tojást és a tejfölt. 5. A félig megsült pite tésztába beletöltjük a husit, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk és a husira borítjuk és villával megszurkáljuk. 6. A pite tetejét lekenjük a tojássárgájával és előmelegített sütőben /180°/ ké...

Fűszeres,óriási húspogácsa hamburgerbe ahogy én készítem!

Hozzávalók: 1,5 kg darált hús /ki,milyet szeret/ só egy pici ételízesítő /delikát/ bors őrölt pirospaprika 1 csipet őrölt kömény szárított oregánó szárított kakukkfű szárított majoránna szárított bazsalikom 3 gerezd zúzott fokhagyma A husihoz adom az összes fűszert (azért nem írtam mennyiséget mert én szemre vagyis ízlés szerint fűszereztem,imádom a fűszeres ételeket) és jó alaposan eldolgozom a kezemmel. Ezután hűtőben hagyom állni,hogy jól összeérjenek az ízek! Olíva olajon vagy kókuszzsíron /vagy bármilyen zsiradékon/ szép pirosra megsütjük a husikat! :)