Ugrás a fő tartalomra

Aranygaluska,szilvalekváros "meglepetéssel",vaníliasodóval ahogy a Nagymamám készítette!!!














Hozzávalók:

A tésztához:

1 kg liszt
6 dl langyos tej
16 dkg cukor
1 db vanília cukor
6 dkg élesztő
3 tojássárgája + 2 db egész tojás
16 dkg olvasztott vaj + a tészta megkenéséhez kb. 10 dkg vaj
2 db citrom reszelt héja
pici só

A töltelékhez:

60 dkg dió
1 db narancs héja lereszelve
2 db vanília cukor
porcukor ízlés szerint
szilvalekvár

A sodóhoz:

1,5 l tej
3 db tojássárgája
3 ek. vanília aroma
1 db vanília cukor
2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

1. Az élesztőt felfuttatom és a tészta száraz hozzávalóihoz öntöm.

2. A vajat megolvasztom és hozzáadom a többi alapanyaghoz,ezután hozzáadom a tojásokat és a reszelt citrom héját és kelt tésztát készítek amit alaposan kidagasztok, majd letakarva hagyom megkelni.

3. A diót ledarálom és ízesítem a narancs lereszelt héjával és a porcukorral.

4. Amikor megkelt a tésztánk egy tepsit kivajazok és a tésztából dió nagyságú gombócokat formázok amit vajban megforgatok és szorosan egymás mellé helyezek.

5. Amikor a tepsi alját kiraktam a tésztával jó vastagon megszórom a dióval.

6 . A diós rétegre pedig ismét egy réteg tészta következik egy kis csellel,ugyanis a kis gombócok közepébe most rakok egy kis szilvalekvárt és úgy rakom egymás mellé.

7. Mikor elkészültünk ismét megszórom jó vastagon dióval.

8. Amikor elkészültünk a rétegezéssel,hagyjuk még kb. 20 percet kelni.

9. Ezalatt a sütőt előmelegítem 180°-ra (én alsó-felső sütés és légkeveréssel sütöttem).

10. A tésztát tűpróbával ellenőrzöm és aranybarnára sütöm.

11. A sodóhoz a tej egy részét elkezdem forralni.

12. A másik részébe a tojássárgát,a vaníliát,a vaníliacukrot és a pudingport csomómentesre keverem.

13. Mikor már majdnem felforrt a tej,hozzáöntöm a pudingporral elkevert tejet és édesítem,majd készre főzöm.


Isteni finom,puha és könnyű tésztát fogunk kapni amit a vaníliasodó tesz tökéletessé!! :)

Jó étvágyat! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gofri torta csokoládé pudinggal,cukormentes mogyorókrémmel és pirított dióval a tetején! / Csökkentett szénhidrát,gluténmentes,cukormentes/

Hozzávalók :  /Én 4x-es adagot készítettem,így lett egy 22 cm átmérőjű tortám./ A gofri receptje Szafi blogján található,itt lesz a link : https://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2017/05/paleo-szenhidratcsokkentett-gofri.html 75 g Szafi reform palacsinta lisztkeverék 2 db tojás egy csipet só egy csipet szódabikarbóna 2 ek. tej fél citrom reszelt héja 8 g kókuszolaj A töltelékhez: 1 csomag Szafi reform csokoládés puding 4 dl tej 1 tk. vaníliás eritrit édesítőszer ízlés szerint A tetejére : 1 nagy evőkanál cukormentes mogyorókrém és 2 ek. pirított dió Elkészítés: 1. A tészta folyékony és száraz hozzávalóit külön kikeverjük,majd összeöntjük,robotgéppel csomómentesre keverjük és hagyjuk állni 5 percig. 2. Kókuszolajjal kikent gofri sütőben kisütjük a tésztát /nekem 11 db lett/. 3. A pudingot sűrűre főzzük és hagyjuk teljesen kihűlni. 4. Ezután egy tortaformában rétegezzük a gofrit és a kihűlt csokoládé pudingot,majd a tetejét megkenjü

Szilvalekváros derelye! /Szénhidrátcsökkentett,cukormentes,gluténmentes,burgonyamentes,paleo/

Hozzávalók: ( A recept 1 adaghoz van,én dupla adagot készítettem így lett 32 db) 100 g Szafi reform szénhidrát-csökkentett gl. mentes galuska lisztkeverék 2 db tojás 1 db tojássárgája 25 g víz 2 g só Tölteléknek: cukormentes házi szilvalekvár ! A derelyét darált dióban hempergettem meg! Elkészítése: 1. A folyékony hozzávalókat egy tálba kimérem és villával összekeverem. 2. Kimérem a lisztet,beleöntöm az összekevert folyékony hozzávalókat és gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát, majd 5 percig pihentetem. 3. Lisztezett felületen kinyújtom a tésztát és egy pohár segítségével kiszaggatom. 4. Mindegyik körnek a közepére rakok egy kis szilvalekvárt,majd ketté hajtom és a végét villával lenyomkodom. 5. Bő,sós,forrásban lévő vízben kifőzöm a derelyéket. /Miután feljöttek a víz tetejére kb. 5-6 percig főztem még!/ 6. A diót ledarálom, keverek bele ízlés szerint édesítőszert (jobb a por vagy a kristályos állagú) és megforgatom benne a derel

Húsvéti tál!

Hozzávalók: A töltött tojáshoz "csibékhez" és sonkatekercshez: 8 db tojás 10 dkg vékonyra szelt gépsonka 1 tk. mustár 4. ek tejföl só,bors,pirospaprika ízlés szerint A tálra került még : füstölt házi kolbász füstölt sonka saláta paradicsom kaliforniai paprika Elkészítése: 1. A tojásokat keményre főzöm,majd hideg vízben hagyom kihűlni. 2. A megpucolt tojások tetejét levágom (ezek lesznek a kalapok), a sárgáját egy kiskanál segítségével egy tálba kiszedem. (Én 5 db tojást csináltam így meg!) 3. A tojássárgájához és a maradék 3 db főtt tojáshoz, hozzáadom a mustárt,tejfölt és a fűszereket majd botmixer segítségével pürésítem! 4. Ezt a fűszeres tojáskrémet töltöm vissza a tojásokba, /púposan/ és ezután ráteszem a kalapokat. 5. Egész borsból szemeket,kaliforniai paprikából pedig kicsi háromszögeket vágtam,ebből lett a csibe csőre. 6. A maradék fűszeres tojáskrémet,beletöltöm a gépsonkába és feltekerem,ezután feldíszítem a tálat a többi hozzávalóv