A tésztához:
1 kg liszt
6 dl langyos tej
16 dkg cukor
1 db vanília cukor
6 dkg élesztő
3 tojássárgája + 2 db egész tojás
16 dkg olvasztott vaj + a tészta megkenéséhez kb. 10 dkg vaj
2 db citrom reszelt héja
pici só
A töltelékhez:
60 dkg dió
1 db narancs héja lereszelve
2 db vanília cukor
porcukor ízlés szerint
szilvalekvár
A sodóhoz:
1,5 l tej
3 db tojássárgája
3 ek. vanília aroma
1 db vanília cukor
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1. Az élesztőt felfuttatom és a tészta száraz hozzávalóihoz öntöm.
2. A vajat megolvasztom és hozzáadom a többi alapanyaghoz,ezután hozzáadom a tojásokat és a reszelt citrom héját és kelt tésztát készítek amit alaposan kidagasztok, majd letakarva hagyom megkelni.
3. A diót ledarálom és ízesítem a narancs lereszelt héjával és a porcukorral.
4. Amikor megkelt a tésztánk egy tepsit kivajazok és a tésztából dió nagyságú gombócokat formázok amit vajban megforgatok és szorosan egymás mellé helyezek.
5. Amikor a tepsi alját kiraktam a tésztával jó vastagon megszórom a dióval.
6 . A diós rétegre pedig ismét egy réteg tészta következik egy kis csellel,ugyanis a kis gombócok közepébe most rakok egy kis szilvalekvárt és úgy rakom egymás mellé.
7. Mikor elkészültünk ismét megszórom jó vastagon dióval.
8. Amikor elkészültünk a rétegezéssel,hagyjuk még kb. 20 percet kelni.
9. Ezalatt a sütőt előmelegítem 180°-ra (én alsó-felső sütés és légkeveréssel sütöttem).
10. A tésztát tűpróbával ellenőrzöm és aranybarnára sütöm.
11. A sodóhoz a tej egy részét elkezdem forralni.
12. A másik részébe a tojássárgát,a vaníliát,a vaníliacukrot és a pudingport csomómentesre keverem.
13. Mikor már majdnem felforrt a tej,hozzáöntöm a pudingporral elkevert tejet és édesítem,majd készre főzöm.
Isteni finom,puha és könnyű tésztát fogunk kapni amit a vaníliasodó tesz tökéletessé!! :)
Jó étvágyat! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése