Ugrás a fő tartalomra

Aranygaluska,szilvalekváros "meglepetéssel",vaníliasodóval ahogy a Nagymamám készítette!!!














Hozzávalók:

A tésztához:

1 kg liszt
6 dl langyos tej
16 dkg cukor
1 db vanília cukor
6 dkg élesztő
3 tojássárgája + 2 db egész tojás
16 dkg olvasztott vaj + a tészta megkenéséhez kb. 10 dkg vaj
2 db citrom reszelt héja
pici só

A töltelékhez:

60 dkg dió
1 db narancs héja lereszelve
2 db vanília cukor
porcukor ízlés szerint
szilvalekvár

A sodóhoz:

1,5 l tej
3 db tojássárgája
3 ek. vanília aroma
1 db vanília cukor
2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

1. Az élesztőt felfuttatom és a tészta száraz hozzávalóihoz öntöm.

2. A vajat megolvasztom és hozzáadom a többi alapanyaghoz,ezután hozzáadom a tojásokat és a reszelt citrom héját és kelt tésztát készítek amit alaposan kidagasztok, majd letakarva hagyom megkelni.

3. A diót ledarálom és ízesítem a narancs lereszelt héjával és a porcukorral.

4. Amikor megkelt a tésztánk egy tepsit kivajazok és a tésztából dió nagyságú gombócokat formázok amit vajban megforgatok és szorosan egymás mellé helyezek.

5. Amikor a tepsi alját kiraktam a tésztával jó vastagon megszórom a dióval.

6 . A diós rétegre pedig ismét egy réteg tészta következik egy kis csellel,ugyanis a kis gombócok közepébe most rakok egy kis szilvalekvárt és úgy rakom egymás mellé.

7. Mikor elkészültünk ismét megszórom jó vastagon dióval.

8. Amikor elkészültünk a rétegezéssel,hagyjuk még kb. 20 percet kelni.

9. Ezalatt a sütőt előmelegítem 180°-ra (én alsó-felső sütés és légkeveréssel sütöttem).

10. A tésztát tűpróbával ellenőrzöm és aranybarnára sütöm.

11. A sodóhoz a tej egy részét elkezdem forralni.

12. A másik részébe a tojássárgát,a vaníliát,a vaníliacukrot és a pudingport csomómentesre keverem.

13. Mikor már majdnem felforrt a tej,hozzáöntöm a pudingporral elkevert tejet és édesítem,majd készre főzöm.


Isteni finom,puha és könnyű tésztát fogunk kapni amit a vaníliasodó tesz tökéletessé!! :)

Jó étvágyat! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gofri torta csokoládé pudinggal,cukormentes mogyorókrémmel és pirított dióval a tetején! / Csökkentett szénhidrát,gluténmentes,cukormentes/

Hozzávalók :  /Én 4x-es adagot készítettem,így lett egy 22 cm átmérőjű tortám./ A gofri receptje Szafi blogján található,itt lesz a link : https://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2017/05/paleo-szenhidratcsokkentett-gofri.html 75 g Szafi reform palacsinta lisztkeverék 2 db tojás egy csipet só egy csipet szódabikarbóna 2 ek. tej fél citrom reszelt héja 8 g kókuszolaj A töltelékhez: 1 csomag Szafi reform csokoládés puding 4 dl tej 1 tk. vaníliás eritrit édesítőszer ízlés szerint A tetejére : 1 nagy evőkanál cukormentes mogyorókrém és 2 ek. pirított dió Elkészítés: 1. A tészta folyékony és száraz hozzávalóit külön kikeverjük,majd összeöntjük,robotgéppel csomómentesre keverjük és hagyjuk állni 5 percig. 2. Kókuszolajjal kikent gofri sütőben kisütjük a tésztát /nekem 11 db lett/. 3. A pudingot sűrűre főzzük és hagyjuk teljesen kihűlni. 4. Ezután egy tortaformában rétegezzük a gofrit és a kihűlt csokoládé pudingot,majd a tetejét megk...

Darált húsos pite,teljes kiőrlésű és zablisztből készítve!

Hozzávalók: 10 dkg apró szemű zabpehely ledarálva 10 dkg teljes kiőrlésű liszt 2 db tojás kb. 1 dl tej só,bors ízlés szerint A töltelékhez: 1 kg darált hús 4 ek. tejföl 1 tojás 1 tk. kókuszzsír só bors pirospaprika majoránna A kenéshez: 1 tojássárgája Elkészítése: 1. A tésztához a hozzávalókat egy tálba öntjük és összegyúrjuk,majd hűtőbe rakjuk pihenni (kb. 15 percre). 2. A husit a kókuszzsíron lepirítjuk,majd ízlés szerint fűszerezzük és készre pároljuk. 3. A tésztát kivesszük a hűtőből,kétfelé osztjuk, és az egyik felét kinyújtjuk majd kókuszzsírral kikent pite formába rakjuk,villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben félig megsütjük. 4. Mikor már kicsit hűltebb a hús,hozzákeverjük a tojást és a tejfölt. 5. A félig megsült pite tésztába beletöltjük a husit, majd a tészta másik felét is kinyújtjuk és a husira borítjuk és villával megszurkáljuk. 6. A pite tetejét lekenjük a tojássárgájával és előmelegített sütőben /180°/ ké...

Fűszeres,óriási húspogácsa hamburgerbe ahogy én készítem!

Hozzávalók: 1,5 kg darált hús /ki,milyet szeret/ só egy pici ételízesítő /delikát/ bors őrölt pirospaprika 1 csipet őrölt kömény szárított oregánó szárított kakukkfű szárított majoránna szárított bazsalikom 3 gerezd zúzott fokhagyma A husihoz adom az összes fűszert (azért nem írtam mennyiséget mert én szemre vagyis ízlés szerint fűszereztem,imádom a fűszeres ételeket) és jó alaposan eldolgozom a kezemmel. Ezután hűtőben hagyom állni,hogy jól összeérjenek az ízek! Olíva olajon vagy kókuszzsíron /vagy bármilyen zsiradékon/ szép pirosra megsütjük a husikat! :)