Hozzávalók: 35 db-hoz
1 kg liszt
2 dl étolaj
fél liter tej
1 csomag sütőpor
5 dkg élesztő
pici só
1 evőkanál folyékony édesítőszer vagy 3 evőkanál cukor
A kenéshez: 1 db tojás
A töltelékhez:
1 kg alma lereszelve,
1 nagy evőkanál édesítőszer vagy cukor ízlés szerint,
1 evőkanál vaj
1 teáskanál fahéj, egy pici szerecsendió
1 teáskanál narancs vagy citromhéj
Elkészítés:
1. Az élesztőt a tejjel és a cukorral felfuttatjuk. (Aki édesítőszerrel készíti, az a többi hozzávalóval adja majd hozzá.) A felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a tészta többi alapanyagához és jól összegyúrjuk, majd duplájára kelesztjük.
2. Ezután a tésztát ketté osztjuk,(hogy könnyebb legyen nyújtani) és lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk.
3. Az almát, a vajon az édesítőszerrel vagy cukorral , a fahéjjal, a citromhéjjal és a szerecsendióval megdinszteljük.
4. A vékonyra nyújtott tésztát négyzet alakúra vágjuk, megtöltjük az almával és az ellentétes sarkait összecsípjük táskákat formálva, így rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe és még 20 percig kelesztjük.
5. A megkelt almás táskák tetejét felvert tojással megkenjük, és előmelegített sütőben 180°-on (alsó-felső sütés,légkeverés programon) kb. 15 perc alatt szép aranybarnára megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni!
Miután kihűltek, aki szeretné porcukorral megszórhatja a tetejét de szerintem porcukor nélkül is nagyon finom! :) Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése